Ételallergia

Itt a lista a gluténmentes alkoholokról

Itt a lista a gluténmentes alkoholokról

2015.04.29 reve

Nem csak az ételeknél kell résen lennie annak aki gluténérzékeny, de azt is jól meg kell néznie, hogy egy hétvégi buli alkalmával milyen alkoholt fogyaszt. Ugyanis azok az alkoholok, amelyek tartlamaznak glutént, rettentő kellemetlen mellékhatásokkal járnak azon felül, amiket az alkohol okozhat.

Ezt mindenképpen kerülje

Az egyik legismertebb és legveszélyesebb alkohol a gluténintoleranciásoknak, a sör. Hiszen ennek az italnak az alapanyaga az árpa, búza, zab, kukorica vagy néhány esetben a rozs. Az igaz, hogy a gabonapárlatok a lepárlás során vesztenek glutén tartalmukból, de a gyártás során kerülhetnek olyan plusz anyagok az italba, amelyek glutén szennyezést okozhatnak. Természetesen nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni, nyilván a sörivásától való rosszullét attól is függ, hogy az ön szervezete mennyire érzékeny. Egyébként meg, már lehet kapni gluténmentes sört, szóval ha nagyon sörre szomjazik, vegyen ilyet. 

Jöjjön a lista a glutént NEM tartalmazó italokról

  • pálinka (gyümölcsből készült pálinkák, rizspálinka, törkölypálinka!)
  • bor (fehér, rosé, vörös)
  • borpárlatból készült konyak
  • különböző pezsgők
  • tequila
  • brandy - borpálinka
  • cider
  • rum
  • ouzo
  • vermut

(Ha meg arra kíváncsi, hogy melyik alkholol mennyi kalóriát tartalmaz, olvassa el, itt.)

shutter_alkohol_divany.jpg

Amire még ügyeljen

Nem elég csak azt nézni, hogy gluténmentes-e az ital, de azt sem árt elfelejteni, hogy az alkohol roppant módon dehidratálja a szervezetet és az emésztőrendszerre sincs jó hatással. Nem árt alkoholfogyasztás előtt, közben, vagy után vizet inni, így lehet csökkenteni a dehidratációt. A normális napi vízmennyiséget amit megiszik, emelje meg 1-2 pohárral. Ez a módszer tökéletes arra, hogy ne szenvedjen a másnaposságtól! Még jobb, ha még este ivászat előtt készít egy jó kis vitaminbombát, mondjuk frissen facsart lime-ból/citromból és vízből, majd beteszi a hűtőbe. Elképesztően kellemes egy átmulatott éjszaka után ez a frissítő és nem mellékesen jó hatással van a májra, vesére, plusz tele van C-vitaminnal, ami ilyenkor elengedhetetlen.

Enni is kell ivás előtt

Ha tudja, hogy „ereszd el a hajam” bulira számíthat, feltétlenül egyen egy kis zsíros húst, vagy fehérjében gazdag ételt (erre tökéletesek a magvak: dió, mandula, mogyoró) mielőtt legurítja a töményeket. Ez azért jó, mert ezeknek lassú az emésztése, sokáig tartózkodnak a gyomorban és lassítják az alkohol felszívódását. 

komment komment

spar ételallergia gluténmentes életmód gluténmentes alkoholok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása