Évek óta óriási buli Magyarországon a macaron, amit – kinézete ellenére – egyáltalán nem nehéz elkészíteni, ráadásul abszolút gluténmentes. Sokan nem tudják, de a macaron alapból gluténmentes, hiszen mandulaliszttel készül, ami nem más, mint finomra őrült mandula. Valójában egy rém egyszerű recept, egyedül a töltelékekkel lehet variálni, de nem érdemes túlzásba vinni azt sem. A mogyorókrém ugyanúgy megteszi, mint a fügelekvár, vagy éppen a méregdrága belga csokoládéval töltött változat. Szóval, ha eddig nem érzett affinitást ahhoz, hogy nekiálljon legyártani pár tucat macaront, mert „ezt baromi nehéz lehet megcsinálni”, most itt a remek alkalom, ugyanis egy egyszerű receptet mutatunk.
- 200 g porcukor
- 200 g finomra őrölt mandula
- 75 g tojásfehérje (két S-es tojásnak felel meg körülbelül)
- 200 g cukor
- 65 ml víz
- természetes ételfesték (lehet céklapor, , vagy keserű kakaópor
- SPAR free from mogyorókrém
Az elkészítése macerásnak tűnik, de tényleg nem az:
- Szitálja a porcukrot egy tálba, adja hozzá az őrölt mandulát meg egy tojásfehérjét, és dolgozza össze, majd hagyja állni.
- Amíg a massza áll, főzze fel lassú tűzön a cukrot a vízzel.
- Amíg a cukros víz készül, verje kemény habbá a másik tojás fehérjét. Ha már jó kemény, adagolja hozzá a cukros vizet. Nem árt, ha közben párszor habverővel ismét nekiesik a masszának. Amikor ez is megvan, már csak az ételfesték hiányzik belőle. Hűlésig keverje a habverővel.
- Az egészet adja a mandulás tálhoz, de itt felejtse el a habverőt; kézzel dolgozza simára a „krémet”.
- Amikor homogén az állaga, töltse meg vele a nyomózsákos habzsákot, és pihentesse 20-30 percig.
- Melegítse fel a sütőt 130 fokra.
- Bélelje ki a tepsit (vagy amiben készíti a macaronokat) és nyomjon rá köröket a zsákból. Ha magától nem kezd el a massza elterülni, kissé rázogassa meg, vagy ütögesse finoman az asztalhoz a tepsit – működni fog.
- Pihentesse a majdnem kész macaronokat 40-50 percig, majd 20-25 perc alatt süsse készre 130 fokos sütőben.
- Vegye ki a tepsit a sütőből, és várja meg, míg kihűl az édesség, ezután töltse meg mogyorókrémmel, és már fogyasztható is.
Ugye, hogy simán kivitelezhető?
*Több receptet is megnéztünk a neten mire erre rátaláltunk, de persze egy kicsit ezen is alakítottunk.
Kommentek