Ételallergia

A legegyszerűbb chilis bab és babkrém laktózmentesen

A legegyszerűbb chilis bab és babkrém laktózmentesen

2016.10.15 reve

Ha valami laktatóra vágyik és nincs sok ideje az étellel bíbelődni, feltétlenül készítse el ezt a mexikói finomságot. Természetesen egy kicsit eltér az eredeti recepttől (már, ha létezik ebből egy igazi autentikus recept, nyilván ahány ház, annyi szokás, ugye), viszont az íze csodás. A következő mennyiségek hat adagra vannak megadva, de nyugodtan készíthet belőle többet is, garantálom, hogy gyorsan el fog fogyni. 

Ezekre lesz szüksége a chilis babhoz

 

  • 500 g finomra darált marhahús
  • olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál nádcukor
  • 2-3 gerezd fokhagyma (nagybb gerezdek)
  • 1 doboz/konzerv/üveg (450-500 g) paradicsompüré
  • fél konzerv (150-200 g, ízlés kérdése, ki, mennyit tesz bele és természetesen el is hagyható) édes, de cukrozatlan kukorica 
  • 1,5 konzerv (600 g) vörös „kidney” bab (de ugyanilyen jó a fekete bab konzerv is)
  • 2 evőkanál SPAR free from laktózmentes tejföl
  • 1 teáskanál őrölt majoranna
  • teáskanál őrölt oregánó
  • 1 teáskanál őrölt chili
  • teáskanál őrölt édesnemes fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál őrölr római kömény
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj 
  • só, bors

 

Így készítse el 

 

  1. Kockázza fel a vöröshagymát és kezdje el pirítani az olajon egy magas falú serpenyőben. Amikor már üvegesre pirult, adja hozzá a cukrot és karamellizálja össze az egészet. Ezután dobja rá az apróra vágott fokhagymát és pirítsa össze a hagymákat. Ha ezzel megvan, tegye a húst a serpenyőbe és fehéredésig pirítsa.
  2. Adja az ételhez az összes fűszert az édesnemes paprika kivételével és jól forgassa össze a hússal. Ezután jöhet a pirospaprika, majd a paradicsompüré. Forrarlja fel az ételt, vegye kisebbre a hőfokot és tegye a serpenyőbe a babot és a kukoricát is. 
  3. Körülbelül 30 perc alatt teljesen készre fő az étel, ekkor kell beletenni a tejfölt és újra rottyantani egyet a chilis babon. Tálalásnál reszelt sajttal szórja meg a babot, nagyon jó ízt ad neki. 

gettyimages-629461863.jpg

A babkrém

 

Természetesen nem igazi az étel, ha nem szolgálnak fel hozzá babkrémet. Ezt viszont a világ legegyszerűbb dolga elkészíteni:

  1. A maradék babot öntse egy mély edénybe (olyanba, amilyenből levest is enne), adjon hozzá egy kis gerezd fokhagymát, egy csipet fahéjat, római köményt, sót, egy kevés olívaolajat és botmixerrel turmixolja össze homogén állagúra. Ha nem elég krémes, ehhez is tegyen egy kevés laktózmntes tejfölt.

Tipp: tehet bele frissen facsart citromlevet is egy evőkanállal, jót tesz a babkrémnek.

A babkrémet tálalhatja külön a chili mellé is, de összekeverve a chilivel van a legjobb íze. 

komment komment

ételallergia laktózérzékenység laktózmentes életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása