Ételallergia

Extra gyorsan elkészíthető laktózmentes szaloncukor

Extra gyorsan elkészíthető laktózmentes szaloncukor

2016.12.21 reve

Még időben van, ha házi szaloncukorral szeretné meglepni a családot, ugyanis ezt a receptet maximum egy óra alatt kivitelezheti és utána már fogyasztható is az ízletes, mesterséges anyagoktól mentes szaloncukor. A töltelékre mondunk két variációt is, ráadásul egy füst alatt lezavarhatja a kettőt. Felkészült? Hajrá!

shutterstock_236613610.jpg

Amire szüksége lesz 40-50 darab marcipános szaloncukorhoz

  • 200 gramm darált mandula (nem kell, hogy lisztesre legyen darálva, sőt, finomabb is ha kicsit darabos)
  • 100 gramm porcukor
  • pár csepp mandulaesszencia
  • egy kevés víz (körülbelül egy kupica víz)
  • 1-2 tábla laktózmentes étcsokoládé (magas kakaótartalmú, én Lindt csokoládét használtam)
  • 1-2 evőkanál SPAR free from vaj (vagy amennyit felvesz a csokoládé)
A mandulát a porcukrot és a mandulaaromát kézzel keverje össze és fokozatosan annyi vizet csepegtessen bele, amennyit felvesz. Azért jó ha kézzel dolgozik, mert így jobban érzékeli amikor összeáll a massza. Ilyenkor jó sűrű és biztosan a kezéhez is fog tapadni, de ne rémüljön meg, pont ilyennek kell lennie. Ha elkészült a töltelékkel, formázza cipóra, fedje le az edényt amiben gyúrta és tegye az egészet a mélyhűtőbe 30 percre. Ez alatt az idő alatt, pont annyira fog megszilárdulni a mandula, hogy formázni lehessen. Ha szétesik, egy kevés vizet kell még hozzá adni, vagy ha túl híg a massza (a túl sok víz miatt lehet), érdemes még adni hozzá darált mandulát és visszarakni a fagyasztóba.
A másik töltelékben annyi a trükk, hogy darált mákot is adhat a masszához, ebben az esetben emelje meg kicsit a cukor mennyiségét is, nehogy túl kesernyés legyan a végeredmény. Így lesz máris, mákos-marcipános szaloncukra.
Ezután csak annyi a dolga, hogy lecsipeget a cipóból kis darabokat, gömböt formáz belőlük, majd finoman kilapogatja és kész is van a tökéletes szaloncukor forma. Miután az összessel megvan, vegyen elő egy villát – ennek segítségével tudja majd a csokiba mártani a cukrokat – és fogjon hozzá a bevonó elkészítéséhez.  
 
A bevonót értelemszerűen csak akkor kezdje megcsinálni, miután már megformázta a kis szaloncukorbelsőket. Ellenkező esetben a csokoládé meg fog dermedni és már nem fogja tudni belemártani a mandulás tölteléket.

A bevonó

Vízgőz felett, nagyon alacsony hőfokon, olvassza fel a vajat, majd kockázza bele a tábla csokoládét és kevergesse. Amikor a csokoládé teljesen felolvadt, tegye villára a marcipánt és mártsa a csokoládéba. Csepegtesse le a felesleges csokoládét és egy sütőpapírral kibélelt tálcára tegye a kész szaloncukrot. Akkor van kész a szaloncukor, ha megdermedt rajta a csokoládé. Ez lehet 30-60 perc, attól is függ, hogy hova teszi hűlni az édességet. Meg fog lepődni, milyen szép lesz a végeredmény!

A csomagolás

Ha éppen más nincs kéznél, tökéletes a csomagolásra a sütőpapír és az alufólia. A sütőpapírból vágjon téglalap formákat, az alufóliából meg kockát, majd vagdossa be a sütőpapír széleit (ahogyan az eredeti csomagoláson is látható). Az alufólia megy kívülre, a sütőpapír belülre, arra tegye a szaloncukrot és tekerje fel. Az alufólia végeit nyomkodja össze, és ennyi. Nem csalás, nem ámítás, ilyen egyszerű az elkészítése.

Kellemes Ünnepeket kívánunk!

komment komment

karácsony szaloncukor spar ételallergia laktózmentes életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása