Ételallergia

Készítsen laktózmentes májkrémet!

Készítsen laktózmentes májkrémet!

2016.12.03 reve

Igen nehéz olyan májkrémet találni a hazai piacon, amelyikben sem ízfokó nincs, sem pedig tartósítószer. Na, meg ha esetleg mégis talál ilyet az ember, akkor abban vagy sertésmáj van – vagy legalábbis egy része sertésből készült és/vagy méregdrága.

Most viszont itt egy irtó könnyű recept, amelyet bárki el tud készíteni. Az otthoni májkrém íze csodálatos. Leírhatatlan. Próbálja ki, sosem fog tudni lejönni róla!

majkrem.jpg

 Ez az adag, 4 darab, 300 grammos üveget tölt meg:

  • 80 dkg máj (Lehet csirke, kacsa, liba, borjú, de a kevert májkrém is nagyon finom. Nyilván a csirkemájkrém leggazdaságosabb.)
  • 6-7 nagy fej vöröshagyma
  • csirkebőr, füstölt pulykabőr (Nem muszáj mind a kettő bele, de nagyon jó ízt ad a májasnak. A csirkebőrt piacon be tudja szerezni, a pulyka már nehezebb, füstölt pulykabőrt nem árulnak. Vegyen egy füstölt pulykaszárnyat és a bőrét tegye a májkrémbe, a maradékot fagyassza le, mondjuk főzelék-feltétnek.)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • SPAR free from vaj 
  • 1-1,5 evőkanál mustár
  • 2-3 evőkanál morzsolt majoranna
  • fehér bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál só

Íme, az elkészítés:

  • Vegyen elő egy hatalmas serpenyőt és kezdje el párolni a felkarikázott hagymát a vajon. (Ha még a laktózmentes vajat sem bírja, akkor tegyen a hagyma alá marha-, vagy kacsazsírt.) Mivel ez jó nagy adag, ezért a máj pirításához, szüksége lesz egy másik serpenyőre is. 
  • Tegye a megtisztított májakat a serpenyőbe, fűszerezze be (fokhagyma, majoranna, bors, só) és jól pirítsa meg őket.
  • Közben tegye oda főni a bőröket.
  • Ha jól megpirult a máj és megpuhult a bőr is, tegye az egészet a hagymához, majd vegyen a kezébe egy botmixert és egy laza mozdulattal pürésítse az egészet. Vigyázzon, ha nem jó a botmixere, könnyen lehet, hogy fröcskölni fog és minden májkrémes lesz! Ebben az esetben egy mély tálban vigye véghez a műveletet. 
  • Ezután jöhet bele a mustár és ha nem találja elég krémesnek, akkor még vaj. Egyébként pár nap állás után, sokkal krémesebb lesz a máj állaga.
  • Mosogatógépben legalább 70 fokon mossa ki az üvegeket amelyekbe a májkrém kerül és ha ezzel megvan, kanalazza az üvegekbe a májas masszát.
  • 80 fokos sütőben abálja a májkrémet 2-2,5 órán keresztül. Ha nincs ilyen kis hőfok a sütőjén, jó megoldás, ha tesz egy konyharuhát a sütő és a sütőajtó közé.
  • És ezután jön a legnehezebb része: ha letelt az abálási idő, csavarja az üvegeket kis takaróba/törülközőbe és fordítsa őket fejjel lefelé, majd az egész kupacot csavarja még bele egy nagyobb takaróba. Erre (dunsztolás) azért van szükség, hogy tartósítószer nélkül is sokáig elálljon az étel. Legalább 1,5 nap mire rendesen kihűl a májkrém, addig viszont tilos kinyitni. Őrült nehéz kivárni ezt az időszakot, tudjuk, de mindenképpen megéri, higgye el!

Tipp: karácsonyi ajándéknak is nagyon ötletes, ebben az esetben, díszes üvegbe tegye a májkrémet.

komment komment

spar ételallergia laktózérzékenység gluténmentes életmód laktózmentes életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása