Ételallergia

Így kezdjen neki a laktózmentes életnek

Így kezdjen neki a laktózmentes életnek

2015.05.11 reve

Ha már biztosan tudja, hogy laktózérzékeny, vagy tejallergiája van, nagyban át kell alakítania eddigi életmódját, de legalábbis ami az ételeket illeti. És ha bár búcsút nem is kell intenie a legtöbb tejterméknek, mindenképpen olyat kell választania belőlük melyek laktózmentesek, illetve ugyanez vonatkozik a felvágottakra, konzervekre, pékárura, levesporokra, öntetekre és édességekre is. Sajnos a laktózmentes tejtermékek különböznek a már megszokott ízű tejtermékektől, előbbiek kicsit édeskésebbek és sajnos előfordulhat, hogy mellékízük van. Hamarosan összehasonlítjuk ezeket a termékeket, hogy tudja, melyek a legjobbak közülük. De addig is, mutatunk pár tanácsot hogyan vásároljon.

Konzultáljon orvosával, dietetikusával

Nagyon fontos, hogy mielőtt megkezdi a laktózmentes életmódot, kérjen tanácsot orvosától, hogy miként tudja helyettesíteni azokat a nyomelemeket, vitaminokat, amelyeket esetlegesen elhagy ha nem fogyaszt tejterméket. Leginkább a kalcium és a D-vitamin hiányát kell pótolni, előbbi a csontok erősségénél játszik fontos szerepet, utóbbi pedig a csontanyagcserénél és a szervezet immunfolyamatiaiban vesz részt, illetve stresszcsökkentő hatása is van. Mindenképpen kérdezzen rá egy szakértőnél, hogy milyen élelmiszerrel tudja a megfelelő mennyiséget bevinni ezekből. 

Mindent cseréljen le

Sokan úgy gondolják, hogy ha apránként tér át az ember a laktózmentes életmódra, könnyebben fogadja be és szokja meg ezeket az ételeket. Úgy vélem, ha meg az embernek lehetősége van arra, hogy fölöslegesen ne kínozza szervezetét, akkor az a legjobb, ha azonnal lecseréli az ottholévő termékeket laktózmentesre, vagy növényi alapú árucikkekre. Például a tejet tökéletesen lehet helyettesíteni gabonatejjel (zab, rizs, szója, mandula, mogyoró, stb...), de persze ott vannak a laktózmentes tejek is, amelyek nagy része egészen iható is és alig észrevehető, hogy nem „igazi” tejet iszik az ember. A tejszínt remekül helyettesítik a különböző gabonatejszínek, nem mellékesen sokkal jobb ízt is adnak az ételnek. Például a krémlevesek, rendkívül finomak a mandulából készült tejszínből. 

tej3.jpg

Vásárláskor érdemes megnézni az élelmiszerek címkéjét, azon rajta van, hogy tartalmaz-e tejet, tejből kivont alkotórészeket, tejtermékeket vagy külön tejcukrot. Ezen információk alapján, nem nehéz a vásárlás. Ami fontos: egyes gyártók termékei értelemszerűen eltérhetnek egymástól, ezért mindig nézze meg a címkét, akkor is, ha már próbálta az árut, de most egy másik cég termékét tenné kosarába. Ha egy sajtra nincs ráírva, hogy laktózmentes (márpedig ez elég elenyésző esetben van feltüntetve a hazai sajtokon), nézze meg, hogy mennyi a szénhidrát tartalma. Ha 0,1 g/100 g, vagy ennél is kevesebb, nyert ügye van, a sajt laktózmentes.

Van olyan sajt, amit nyugodtan megvehet

 Azon kívül, hogy léteznek laktózmentes sajtok eszméletlenül drágán, a hosszú érlelésű kemény sajtokat is nyugodtan fogyaszthatja, mivel ezek természetes módon az érés során válnak laktózmentessé. Ilyen például a parmezán, cheddar, vagy ementáli. A félkemény sajtokban (trappista, gouda, maasdamer, eidami) is minimális a tejcukor mennyisége, de ha szervezete nem jól reagál a fenti termékekre, jobb ha elhagyja őket, vagy rágjon emésztő enzim tablettát sajtfogyasztás után.

tej4.jpg

Szerencsére ma már a legtöbb hiper-, és szupermarketben megtalálhatók a laktózmentes termékek, így nyugodtan lehet válogatni közöttük.

komment komment

spar ételallergia laktózérzékenység laktózmentes életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása