A karácsony elmaradhatatlan alapédességei: bejgli, zserbó, mézeskalács, stollen (christstollen), aztán nyilván előkerülnek még a különböző linzerek, flódni és minden mi szem szájnak ingere. Ilyenkor senki nem nézi a kalóriamennyiségeket, egy a lényeg – mindenki kedvére tömje magába a jobbnál jobb ételeket. Persze, ha ételallergiája van, már nem ennyire egyszerű a helyzet. Manapság már rengeteg mindent lehet helyettesíteni, vannak gluténmentes lisztek, laktózmentes tejtermékek, mégis sajnos drágább és nehezebb is összeállítani egy ilyen menüt. Most ebben próbálunk meg segíteni ezzel a recepttel, nagyon ízletes és nincs olyan aki ne szeretné. Főleg ezt a receptet!
A következő süteményt nem csak akkor készítheti el ha ételallergiás, hiszen nagyon finom és a legjobb benne, hogy őrült könnyű elkészíteni.
Hozzávalók a piskótához
- 40 g kókuszliszt
- 80 g rizsliszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 60 g kukoricakeményítő
- 50 g nádcukor
- 6 db közepes méretű tojás
- 30 g SPAR free from puha vaj
- reszelt citromhéj
A csokoládékrémhez
- 3 evőkanál nádcukor
- 4 evőkanál keserű csokoládépor
- 2 dl SPAR free from tej
- egy kevés SPAR free from vaj
A forgatáshoz
- kókuszreszelék
Így kezdjen neki
- Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
- Válassza szét a tojásokat és a fehérjét verje kemény habbá, egy másik tálban pedig a sárgáját keverje habosra a cukorral.
- Keverje össze a liszteket, a keményítőt, a szódabikarbónát, majd adja hozzá az olvasztott vajat. Addig keverje, amíg homogén masszát nem kap. Érdemes botmixerrel, vagy keverőgéppel dolgozni.
- Ezután már csak annyi a dolga, hogy óvatosan hozzáadja a kemény habbá vert fehérjét a lisztes keverékhez.
- Körülbelül 30-35 perc alatt sül meg a tészta, végezzen tűpróbát!
Amíg a piskóta hűl, készítse el a csokoládé krémet, ehhez elég egy kisebb lábast elővennie.
- A cukrot, a vajat és a kakaóport keverje össze a meleg lábasban (közepes hőfokon melegítse) úgy, hogy krémes állagú legyen.
- Ezután adja hozzá a tejet és folyamatos kevergetés mellett forralja fel a krémet. Ha túl hígnak találja, akkor addig melegítse a krémet, amíg jó nem lesz az állaga.
Mártsa a felkockázott piskótákat a csokoládé krémbe (ezt villával könnyedén megteheti), majd forgassa őket a kókuszreszelékbe. Tulajdonképpen már ehető ebben az állapotban, de lehűtve is nagyon finom. Csak győzze kivárni...
Kellemes ünnepeket!
Kommentek