Ételallergia

Csokoládés kókuszkocka glutén- és laktózmentesen

Csokoládés kókuszkocka glutén- és laktózmentesen

2016.12.10 reve

A karácsony elmaradhatatlan alapédességei: bejgli, zserbó, mézeskalács, stollen (christstollen), aztán nyilván előkerülnek még a különböző linzerek, flódni és minden mi szem szájnak ingere. Ilyenkor senki nem nézi a kalóriamennyiségeket, egy a lényeg – mindenki kedvére tömje magába a jobbnál jobb ételeket. Persze, ha ételallergiája van, már nem ennyire egyszerű a helyzet. Manapság már rengeteg mindent lehet helyettesíteni, vannak gluténmentes lisztek, laktózmentes tejtermékek, mégis sajnos drágább és nehezebb is összeállítani egy ilyen menüt. Most ebben próbálunk meg segíteni ezzel a recepttel, nagyon ízletes és nincs olyan aki ne szeretné. Főleg ezt a receptet!

A következő süteményt nem csak akkor készítheti el ha ételallergiás, hiszen nagyon finom és a legjobb benne, hogy őrült könnyű elkészíteni. 

shutterstock_399064159.jpg

Hozzávalók a piskótához

  • 40 g kókuszliszt
  • 80 g rizsliszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 60 g kukoricakeményítő
  • 50 g nádcukor
  • 6 db közepes méretű tojás 
  • 30 g SPAR free from puha vaj
  • reszelt citromhéj

A csokoládékrémhez

  • 3 evőkanál nádcukor
  • 4 evőkanál keserű csokoládépor
  • 2 dl SPAR free from tej
  • egy kevés SPAR free from vaj

A forgatáshoz

  • kókuszreszelék

Így kezdjen neki

  • Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
  • Válassza szét a tojásokat és a fehérjét verje kemény habbá, egy másik tálban pedig a sárgáját keverje habosra a cukorral.
  • Keverje össze a liszteket, a keményítőt, a szódabikarbónát, majd adja hozzá az olvasztott vajat. Addig keverje, amíg homogén masszát nem kap. Érdemes botmixerrel, vagy keverőgéppel dolgozni.
  • Ezután már csak annyi a dolga, hogy óvatosan hozzáadja a kemény habbá vert fehérjét a lisztes keverékhez.
  • Körülbelül 30-35 perc alatt sül meg a tészta, végezzen tűpróbát!

Amíg a piskóta hűl, készítse el a csokoládé krémet, ehhez elég egy kisebb lábast elővennie.

  • A cukrot, a vajat és a kakaóport keverje össze a meleg lábasban (közepes hőfokon melegítse) úgy, hogy krémes állagú legyen.
  • Ezután adja hozzá a tejet és folyamatos kevergetés mellett forralja fel a krémet. Ha túl hígnak találja, akkor addig melegítse a krémet, amíg jó nem lesz az állaga. 

Mártsa a felkockázott piskótákat a csokoládé krémbe (ezt villával könnyedén megteheti), majd forgassa őket a kókuszreszelékbe. Tulajdonképpen már ehető ebben az állapotban, de lehűtve is nagyon finom. Csak győzze kivárni...

Kellemes ünnepeket!

komment komment

karácsony spar ételallergia laktózérzékenység csokoládés sütemény gluténmentes édesség gluténmentes életmód laktózmentes életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása