Ételallergia

Fogadjunk, nem tudott arról, hogy gluténérzékeny!

Fogadjunk, nem tudott arról, hogy gluténérzékeny!

2015.02.09 reve

Sokan csak legyintenek, amikor étkezés után elkezd fájni a hasuk – rosszabb esetben azonnal rohannak a vécére, mert betudják egy kis gyomorrontásnak, és arra fogják a dolgot, hogy biztosan valami rosszat ettek. Ez utóbbit jól látják, viszont a hiba ott kezdődik, hogy nem néznek utána a dolognak, honnan ered a kellemetlenség.

Van, akiknél csak enyhébb tünetek jelentkeznek, másoknál komoly görcsöket is tud okozni, ha glutént tartalmazó ételeket fogyasztanak. Elképzelni sem tudja, hogy milyen szürreális tüneteket tud produkálni a gluténérzékenység. Ilyen például a menstruáció elmaradása, a vetélés, a fogamzási problémák, de akár a súlygyarapodás, a hajhullás, a körmök berepedezése és a fogak korai romlása is idetartozik. Ugye, hogy nem is gondolta volna?! És ez még csak a kezdet.

A búzával kapcsolatban 3 féle betegség okozhatja a problémát:

• lehet autoimmun eredetű cöliákia = lisztérzékenység

• lehet búza allergia (itt nem a glutén, hanem a többi búzában lévő fehérje is problémát okoz)

• és lehet gluténérzékenység, ami se nem autoimmun, se nem allergia, erről a tudomány jelenleg keveset tud. 

Fontos ennek az elkülönítése, és a pontos diagnózis meghatározása is, mert pl.: gluténmentes búzakeményítő sok gluténmentes termék alapja, de egy búza allergiás számára tiltólistás alapanyag lesz. A népesség egy része öröklötten hajlamos a lisztérzékenységre, sokaknál viszont csak felnőtt korban alakulnak ki a szimptómák.

Észlelte már valamelyik tünetet az alábbiak közül?

Simán előfordulhat, hogy gluténérzékeny, csak nem tud róla. Most viszont, ha az alábbi tünetek bármelyikét is észleli magán, javasoljuk, keressen fel egy szakembert, és vizsgáltassa ki magát, hogy minél előbb megszűnhessenek a panaszai. Semmiképpen se kezdjen el gluténmentesen étkezni anélkül, hogy beszélne szakemberrel, lehet, hogy a problémája sokkal komplexebb.

    • Hasgörcs, haspuffadás (ez a laktózérzékenységnél is ugyanúgy észlelhető), hasfájás, görcsös hasmenés, az emésztőrendszer diszkomfort érzete, hányinger, hányás,
    • reflux,
    • ekcéma,
    • a fogak korai romlása,
    • afták a szájüregben,
    • bőrviszketés, bőrhámlás,
    • vitaminhiány,
    • menstruáció elmaradása, vetélés, fogamzási probléma,
    • pajzsmirigybetegségek,
    • ok nélküli súlygyarapodás, illetve kórós soványság,
    • fáradékonyság, alvászavarok,
    • pánikbetegség,
    • betöredező körmök,
    • fejfájás, migrén,
    • fénytelen, fakó haj, hajhullás.

    Mivel a hosszú ideig fel nem fedezett, vagy helytelenül kezelt gluténintolerancia további komoly problémákat okozhat, ne vegye félvállról. Olyan hiányállapotokat okozhat, mint a csontritkulás, állandó fáradtság, kedvetlenség, vérszegénység. És minél tovább fennállnak a panaszok, az évek múlásával különböző súlyosabb betegségek is megjelenhetnek – társult betegségként: cukorbetegség, meddőség és nem kizárt a rosszindulatú daganat sem. Nyilván, itt nem a pánikkeltés a célunk, de ha csak egy vizsgálaton múlik az egészsége, miért ne tenne érte?!

     És mégis, miben található meg a glutén?

    Sajnos, a legtöbb pékáruban felfedezhető, de csokoládéban, fűszerkeverékben, joghurtban, pudingban, felvágottban, kolbászban, szalámiban és konzervekben, akár még a sült krumpliban is előfordulhat. Ezért is nagyon fontos, hogy mindig részletesen nézze meg a címkét a csomagoláson (amin fel van tüntetve), hogy milyen allergéneket tartalmaz a termék. Fontos, hogy a glutén kötelezően jelölendő allergén, tehát, ha egy termék összetevői közt szerepel, akkor azt kötelező feltünteni a csomagoláson. 2014 december 13-tól az előre nem csomagolt élelmiszereken is kötelező az allergén feltűntetés, így egyre több csemege pultban, pékárus részen találhat információt az allergénekkel kapcsolatban.

    Amiben biztosan van glutén:

    Alapvetően glutént tartalmaz a búza, rozs, árpa, és minden, ami belőlük készült. Régebben a zabot is ide sorolták, de most már a garantáltan gluténmentes zab a legtöbb cöliákis számára fogyasztható. Ha kiderül, hogy tényleg ételintoleranciával küzd, akkor jár a legjobban, ha olyan élelmiszereket vásárol, amik csomagolásán feltüntetik, hogy gluténmentes.

    1962470_858652194154750_3465476053207387872_o.jpg

    „A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy az adott termék 1 kg-jában kevesebb, mint 20 mg glutént található. Tehát nem jelenti a teljes gluténmentességet, de ha valaki nem hiperérzékneny, akkor ilyen kis mennyiségű glutén elfogyasztása nem jelent problémát.” - mondta el Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

    Most már arra is kíváncsi mi az a glutén?

    Fogadjunk, ha azt mondjuk „sikér”, tudja miről beszélünk. Nos, a glutén más néven a sikér, a búzafélék egyik fehérjéje. És elég szomorú, de enélkül a fehérje nélkül nem lehet igazi, finom ropogós héjú fehér kenyeret sütni, de még barnát sem, ugyanis ez teszi rugalmassá, nyújthatóvá és gyúrhatóvá a búzalisztből készült tésztát. A glutén vízben nem oldódó, de a vizet megkötő rugalmas, kolloid anyag, amely két fehérjéből áll: gliadinból és gluteninből.  Ez utóbbi fehérjék, a búzaszemek fehérjetartalmának körülbelül nyolcvan százalékát teszik ki.

     

    komment komment

    spar ételallergia gluténmentes életmód

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Kommentek

    süti beállítások módosítása