Ételallergia

Gyümölcsös túrószelet, glutén nélkül

Gyümölcsös túrószelet, glutén nélkül

2015.12.29 reve

 

A rizsdarával tökéletesen lehet helyettesíteni a búzadarát, de persze, a kukoricadara is megfelelő - csak ez utóbbinak van egy sajátos ízvilága, ami viszont a rizsnek elenyésző, ha édességbe kerül. 

„A rizs 77% százalék keményítő formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8% fehérjét és 1,3 % zsírt tartalmaz, továbbá 0,6%-a ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz” - mondja  Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. A rizsdara készítése során a rizsszemeket apró szemcsékké őrlik, így az értékes összetevők nem vesznek el, íze is a megszokottal teljesen megegyező, állagánál fogva viszont sokoldalúan használható.

Hagyományos búzadara helyett, főleg két alapanyag közül választhat ha lisztérzékenységgel küzd: rizsdara vagy kukoricadara. Utóbbi jobban elterjedt, az ára kedvező, azonban jellegzetes kukorica íze miatt, kevesen szeretik használni. Ebben az esetben tökéletes a rizsdara -- mely gluténmentes alapanyag -- és kiválóan helyettesíti a hagyományos búzadarát. Jól használható tejbegríz, grízes tészta, túrógombóc, esetleg sütemények felhasználásához is. Most is egy ilyen receptet mutatunk: gyümölcsös túrószelet. Itt még az az érdekesség, hogy a hozzáadott útifűmaghéj, nagyon magas rosttartalmánál fogva kedvezően hat az emésztésre. Próbála ki, megéri!

shutterstock_344900138.jpg

Ezekre lesz szüksége

  • 500 g túró
  • 175 g SPAR free from natúr joghurt
  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál rizsdara
  • 5 evőkanál xilit
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db alma
  • 1 db körte
  • 1 db banán
  • 1 db kivi


Így készítse el

Válassza szét a tojásokat, majd adja a sárgájához a xilitet és keverje fehéredésig. Ezután adja hozzá a széttört túrót, rizsdarát, útifűmaghéjat, joghurtot és a citrom reszelt héját. A tojásfehérjét verje kemény habbá, majd óvatosan kevergesse a túrós masszához. Végül öntse az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe és a tetején rendezgesse el a vékony szeletekre vágott almát, körtét, banánt és a kivit. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süsse készre. Nagyon jó recept, csak ajánlani tudjuk.

 

komment komment

spar ételallergia gluténmentes életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása