Ételallergia

Nagyon finom gluténmentes menü gyorsan és egyszerűen

Nagyon finom gluténmentes menü gyorsan és egyszerűen

2015.10.04 reve

Összeállítottunk egy nagyon egyszerűen elkészíthető glutén-, és laktózmentes menüt, amely kidolgozásában Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa segített.

Sajtos cukkini muffin recept - gluténmentes

Kezdő háziasszonyok is könnyedén elkészíthetik a gluténmentes, inzulinrezisztenciás és cukorbeteg diétába is beleillő sajtos cukkini muffint. Melegen a legfinomabb, de hidegen is ideális feltét főzelékekhez, önmagában, vagy mártogatósok mellé. Bepanírozva a cukkinis sajtos keveréket, akár bő olajban is kisütheti, persze, csak ha nem akar a kalóriákkal spórolni.

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 1 db közepes cukkini
  • 80 g sajt
  • 1 dl SPAR free from tejföl
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál barna rizsliszt/4 evőkanál SPAR free from univerzális liszt
  •  só, bors
  • 2-3 fokhagymagerezd

cukkini1.jpg

Hámozza meg a cukkinit, ha szükséges a magvas belsejét távolítsa el, majd nagy lyukú reszelőn reszelje le. Sózza be egy kevés sóval és pihentesse a zöldséget 20 percig. A levet eresztett cukkinit csavarja ki, adja hozzá a tojást, a lereszelt sajtot, a tejfölt, a fűszereket és annyi barna lisztet, hogy összeálljon a massza. Alaposan dolgozza el és kanalazza kevés olajjal kikent szilikon muffin formákba a cukkinis keveréket. Melegítse elő a sütőt 180 fokra és 20-25 perc alatt süsse aranybarnára a kis zöldségpogácsákat.

Tápióka puding - gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes

A hétvégi menüsorból természetesen egy könnyű desszert sem hiányozhat. A tápióka gyöngyöt tápióka keményítőből készítik el, és kiváló alapanyaga pudingoknak. Kisebb és nagyobb gyöngyök formájában is lehet vásárolni, íze jól passzol friss gyümölcsökhöz, lekvárokhoz, olajos magvakhoz.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 35 gramm tápióka gyöngy
  • 16 gramm nyírfacukor
  • 300ml SPAR free from laktózmentes tej
  • 1 rúd vanília
  • 100 gramm gyümölcs (áfonya, szeder, málna, ízlés szerint)

tapioca-pudding.jpg

 

Áztassa a tápióka gyöngyöket 20 percre háromszoros mennyiségű vízbe. (Ez a lépés a nagy szemű gyöngyök használatánál különösen fontos.) Ezt követően szűrje le és forró tejben folytonos keverés mellett, sűrítse kocsonyás állagúra. A puding sűrűségű masszához adja hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét és ízlés szerint édesítse. Végezetül töltse poharakba a pudingot és tálalja friss gyümölcsökkel a tetején. 

 

komment komment

spar ebéd ételallergia gluténmentes életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása