A tejmentes palacsinta nem csak laktózmentes életmódban jön jól, de akkor is, amikor nincs otthon tej, de midenképpen szeretne enni egy kis palacsintát. Semmi más nem kell hozzá, mint szóda, liszt és tojás. Az elkészítése nem tér el a sima palacsintától és szerencsére az íze sem. Én a cukor nélküli verziót preferálom – mivel a töltelékben/szószban úgyis van cukor – de persze, bárki ízlése szerint édesítheti a tésztát is. Illetve, ha a sok szóda túl bizarrnak tűnik, vagy szeretne egy jó kis ízt adni a tésztának, adjon hozzá gabonatejet fele-fele arányban, tehát 4,5 dl szóda, 4,5 dl gabonatej. A kókusztej nagyon jó ízt ad a palacsintának, de a mogyoró-, és a mandulatej is.
Íme a recept a tésztához
- 3 darab tojás
- 60 dkg liszt
- 9 dl szóda/szóda és gabonatej
- olaj
Így készítse el
Egy nagy keverőtálba üsse bele a tojásokat, adja hozzá a lisztet és jól keverje el. Miután ezzel megvan, adagolva mehet a szóda is a masszához. Amikor már homogén az állaga, kezdheti is kisütni. Ne felejtse el a sütés előtt beolajozni a serpenyőt, így biztosan nem fog letapadni benne a tészta.
Az eperszószt még egyszerűbb elkészíteni
250 g fagyasztott epret tegyen egy lábasba és várja meg amíg egy kicsit felenged. Ezután alacsony hőmérsékleten olvassza ki teljesen, majd ha már kiolvadt, vegye feljebb a hőmérsékletet és forralja fel az egészet. Nem kell hozzá vizet adni, hiszen az pont elég amennyi kiolvad az eperből. Miután felforrt, vegye leg a tűzhelyről és várja meg míg kicsit kihűl. Ezután botmixerrel pépesítse, majd ízesítse mézzel.
Kommentek