Ételallergia

Tudja, mi a különbség a laktózérzékenység és a tejallergia között?

Tudja, mi a különbség a laktózérzékenység és a tejallergia között?

2015.03.13 reve

 

Sokszor előfordul, hogy a laktózérzékenységet (tejcukor-érzékenység) és a tejallergiát összekeverik, pedig a két betegség egészen más mechanizmuson alapul. Előbbi egy csökkent enzimműködéses vagy enzimhiányos emésztési zavar, melynek során a vékonybélben nem termelődik elégséges mennyiségben a tejcukorbontó laktáz enzim, utóbbi tüneteit pedig az immunrendszer túlzott reakciója okozza egy adott élelmiszer a tej fehérjetartalmával szemben. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük a témában.

milk.jpg

 

tehéntejfehérje érzékenség, vagy ahogy a köznyelvben meghonosult, a tejallergia az egyik leggyakoribb ételallergia Magyarországon. Akinél ez a betegség lép fel, annak minden tejterméket ki kell iktatnia az étrendjéből, mert a tejben lévő fehérjére válik érzékennyé és ez ellen sajnos nem lehet védekezni. A tünetei a következők lehetnek, azonnal, vagy akár 1-2 órán belül is jelentkezhetnek: bőr kipirulás, csalánkiütések, arc-száj-szem-dagadás, súlyosabb esetben fulladás, hányás, hasmenés, vérnyomás esés, sőt akár halál is! 

Azonban ezek a tünetek csak akkor utalnak a tejallergiára, ha a tejtermékek megvonása után már nem jelentkeznek, vagy a kihagyás után ismét jelentkeznek, amikor a beteg bevisz a szervezetébe valamilyen tejszármazékot. „A tünetek szinte mindig csecsemőkorban kezdődnek és 3 éves korra megszűnnek.” - nyugtat meg a szakértő.

laktoz.jpg

A laktózérzékenység vagy laktóz intolerancia a laktóz, egy a tejben és egyes tejtermékekben (pl. tejföl, tejszín, tejcsokoládé) megtalálható cukorféle lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje a bél nyálkahártyában. Itt csak a bélrendszeri tünetek jelentkeznek, mint a haspuffadás, erős hasi fájdalom és a hasmenés. A tünetek fő okozója, hogy a beteg nem rendelkezik a laktóz lebontásához szükséges, megfelelő mennyiségű enzimmel. Fontos tudni, hogy minden embernél más mértékben jelentkeznek az említett tünetek. Van akinél egy pohár tej csak puffadást, másnál hányást és hasmenést is előidézhet.

Érdekes még, hogy a fiatal korban kialakult tejallergia kinőhető, de csak akkor, ha nem próbálja ráerőltetni a gyerekre a tejtermékekekt. Más a helyzet viszont, ha felnőtt korban alakult ki, ilyenkore csak az tud megoldás lenni, ha teljesen leszokik a tejszármazékokról.

yoghurt.jpg

Több fajtája is létezik a laktózérzékenységnek

Elsődleges laktózérzékenység. Genetikailag meghatározott érzékenység, ami csak felnőttkorban jelentkezik. Világszinten az emberek többségét érinti. A magyar felnőtt lakosság 20-30%-ának van tejcukor bontási zavara.

Másodlagos laktózérzékenység. Környezetileg előidézett laktózérzékenység, melyet akut bélfertőzések, gyulladásos bélbetegségek és a lisztérzékenység idézhetnek elő. Ilyen esetekben a laktózt tartalmazó termékeket az alapbetegség gyógyulásáig el kell kerülni.

Veleszületett laktáz-elégtelenség. Genetikai rendellenesség, mely megakadályozza a laktáz enzim termelését. Már a születéskor jelentkezik, a csecsemőkor korai szakaszában diagnosztizálják. 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment komment

ételallergia laktózérzékenység laktózmentes életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása