Ételallergia

Ezek a laktózérzékenység fokozatai

Ezek a laktózérzékenység fokozatai

2015.05.26 reve

 

Hazánkban egyre több laktózérzékenységet diagnosztizálnak, ám felvetődhet a kérdés, hogy vajon a meglévő adatok pontosak-e, hiszen meglehet, ennél még jóval több embert érint a probléma, viszont enyhe fokozata miatt nem okoz nagy gondokat. Hogy milyen stádiumai vannak az állapotnak, és hogy mikor érdemes szigorú diétát tartani, arról Varga Dórát, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdeztük.

Mi az a laktózérzékenység?

A laktózintoleranciát – azaz a tejcukor érzékenységet- a tejcukor (laktóz) lebontását végző laktáz enzim hiánya, illetve nem megfelelő mennyisége okozza, így a laktózt a szervezet nem képes tökéletesen lebontani. A probléma hátterében több dolog is állhat: lehet veleszületett- ilyenkor a tünetek már csecsemőkorban is jelentkeznek, és a laktáz enzim teljes hiányával kell számolni. De felnőttkorban is kialakulhat ez az állapot- ekkor a tejcukorbontó enzim aktivitása 3-5 éves kor után csökken, ami az életkor előrehaladásával csak fokozódik, majd megszűnik.

Ezen kívül létezik másodlagos tejcukor érzékenység is, amikor betegséghez kapcsolódva alakul ki. A laktáz enzim a vékonybél nyálkahártyájának felszínén található, és a legkisebb károsító hatásra is érzékenyen reagálnak. Fontos, hogy a másodlagosan kialakult forma visszafordítható, az alapbetegség kezelése után a lakáz enzimtermelés is képes regenerálódni. Az állapot jellemzően gyulladásos bélbetegség, fertőző betegség, lisztérzékenység, antibiotikum kúra esetén alakul ki.

A laktózintolerancia egyik legjellegzetesebb tünete az étkezést követő pár órán belüli hasmenés, hiszen vízfelszívódási egyensúly megbomlását okozza. Ezen kívül gyakori még a puffadás, szélgörcsök, hasi diszkomfort érzés, émelygés, valamint hányinger, mivel a tejcukor bakteriális bontás során erjedésnek indul, széndioxid és hidrogén gáz is képződik.

tej.jpg

Több fokozata is van

A laktózérzékenységnek több fokozata is van, így a probléma valakinél csupán enyhébb puffadásban nyilvánul meg, de van, hogy komoly hasi görcs és erős hasmenés kínozza az illetőt. A tünetek súlyossága, és szükséges diéta mértéke attól függ, hogy mennyire csökkent a laktáz enzim mennyisége (illetve hogy mennyi laktóztartalmú ételt fogyasztott a beteg). Éppen ezért az intolerancia fokozatait a tapasztalt tünetekben mérjük, hiszen, van, akinél egy kefír csupán puffadást vált ki, de van, akinél minimális tejcukorral rendelkező felvágott is kellemetlen panaszokat okoz. Így tehát a szükséges diéta összeállításánál figyelembe kell venni az egyéni érzékenységet, és ahhoz igazítani az étkezéseket. Ehhez eleinte érdemes dietetikus segítségét kérni, aki személyre szabott étrendet tud összeállítani, amit majd az illető a későbbieknek alkalmazni tud.

Laktózérzékenység esetén se hagyja el a tejtermékeket

Amennyiben valakinél a hidrogén kilégzési teszt során laktózintoleranciát állapítanak meg, sokan úgy gondolják, egy életre elbúcsúzhatnak a tejtermékektől. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa szerint érdemes laktózmentes tejtermékeket, esetleg alacsony laktóz tartalmú ételeket (túró, joghurt, sajt) fogyasztani, ha a beteg tolerálja. Hiszen a tejben és tejtermékekben lévő kalcium nagy hatékonysággal szívódik fel, hiányukban mindenképp gondoskodni kell a kalciumpótlásról. Amennyiben valaki nem szeretne örökre lemondani a jól megszokott tejtermékekről, jó hír viszont, hogy léteznek már olyan készítmények, melyek laktáz enzimet tartalmaznak, így olykor egy kis bűnözés is beleférhet!

lactose-intolerance-falls-river-pharmacy-raleigh-2121x1414.jpg

A laktáz enzim tabletta

Laktáz enzim tabletta és folyékony formában is kapható, már rengeteg márka közül választhatunk. A többségükről elmondható, hogy 1 tabletta vagy 1 csepp 10 g tejcukor bontására képes, ami pl. 2 dl tejben található meg, de találhatunk nagyobb enzim aktivitású készítményt is. Van közöttük receptre felírható is, így jóval kedvezőbben lehet megvásárolni, de recept nélkül is vásárolhatunk bármilyen gyógyszertárban, és sok drogériában is megtalálhatóak. Kiváló megoldást nyújtanak arra az esetre, ha vendégségbe megyünk, vagy ha egy kávézóban csak normál tejet tudnak felszolgálni, hiszen általában a tablettát közvetlenül a laktóz tartalmú étel elfogyasztása előtt kell bevenni, a folyékony változatokat pedig hozzá is lehet keverni akár a kávéhoz, capuccinohoz. 

komment komment

spar ételallergia laktózérzékenység laktózmentes életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása