Inzulinrezisztencia (IR) esetén, az étkezések többségében lassú felszívódású szénhidrátokat kell tartalmaznia; így nehéz helyzetbe kerülhet az, akinek emellett a gluténmentes (GM) étrendet is tartania kell.
Hogyan egyeztethető össze a két étrend?
Az IR mintaétrend – ebben lehetnek egyéni eltérések – általában napi 160 g szénhidrát fogyasztását írja elő, 5-6 étkezésre elosztva. A diétánál lényeges szempont, hogy a nagy inzulinválaszt kiváltó ételeket kerülni javasolt, elsősorban lassú felszívódású szénhidrátokat kell fogyasztani. A probléma az, hogy a GM diétában gyakran használt lisztkeverékek, rizsliszt, kukoricaliszt és minden keményítő gyors felszívódású, ezért IR esetén ezek csak kis mennyiségben fogyaszthatók.
IR és GM étrend: összeegyeztethető?
„Kezdetben gyakran okoz gondot az IR étrend összeállítása a gluténérzékenységgel is küzdő betegeim számára, hiszen korábban főleg a rizs- és kukoricaliszttel, darával helyettesítették a glutén tartalmú gabonaféléket.” – magyarázza Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa.
Lassú felszívódású GM gabonák
Az egyes ételek felszívódását többek között annak a rosttartalma befolyásolja, ezért elsősorban rostban gazdag alapanyagokat érdemes választani a gluténmentes termékpalettáról. E célra a barna rizs, köles, hajdina, amaránt, cirok és a gluténmentes zabpehely megfelelő választás, ahogy a belőlük készülő lisztek is. Érdemes új ízeket is kipróbálni, a mandulaliszt, kókuszliszt, csicseriborsóliszt, vagy a kevésbé ismert konjac liszt használatával különleges süteményeket, kenyereket lehet készíteni. Ezek mindegyike szintén lassú felszívódású és gluténmentes is.
Variációk köretre
A gyors felszívódású párolt fehér rizs helyett köretként a barna rizs, köles, amaránt és hajdina mellett érdemes kipróbálni a basmati rizst és quinoa-t is, ezek szintén gluténmentesek és lassan emelik meg a vércukor-, illetve inzulinszintet. Köretként fogyasszon zöldségeket, és ne feledje, hogy a 100 grammban több mint 5 gramm szénhidrátot tartalmazó zöldségekre, szénhidrátot is lehet számolni. Fontos még tudni, hogy az ételek elkészítési módja megváltoztatja a felszívódást: minél feldolgozottabb állapotban fogyasztjuk, annál gyorsabban szívódik fel. Ezért ne főzzük túl és csak ritkán pürésítsük az ételeinket.
Amikor a rizs- és a kukoricaliszt is fogyasztható
A korábban használt GM alapanyagokat sem kell teljesen száműzni a konyhából, csak be kell illeszteni a használatukat az étrendbe. „IR esetén bizonyos étkezéseknél gyors felszívódású szénhidrátokat is fogyasztunk. Különösen egy intenzív, 1 órát meghaladó edzés után, amikor a napi mennyiségen túl, 10g gyors felszívódású szénhidrát javasolt. Ezt fedezhetjük akár rizs-, vagy kukoricalisztből készített ételek fogyasztásával is.” – tette hozzá a szakértő.
Kommentek