Ételallergia

Öt jel, hogy laktózérzékeny

Öt jel, hogy laktózérzékeny

2015.06.18 reve

Tejcukor-érzékenység esetén a szervezet rosszul reagál a laktóztartalmú élelmiszerekre, ugyanis laktáz enzim hiányában nem tudja azokat rendesen megemészteni. A megemésztetlen laktóz pedig különböző kellemetlen tüneteket okoz az emésztőszervrendszerben és az egész testben. Ahhoz, hogy megállapítsa, önnél is laktózérzékenység állhat-e fenn, nézze meg, tapasztalja-e magán az alábbi 5 jelet.

Hasmenés, rossz közérzet

Ha már napok óta húzódó hasmenése van, fogyni kezd és rossz a közérzete is, ezek akár a laktózérzékenységre utaló jelek is lehetnek. Sőt, mi több, a véres széklet is utalhat ételallergiára. Ha gyengének érzi magát, szédül mindenféle ok nélkül, akkor is gondolhat a laktózérzékenységre. Ha tejtermék fogyasztása után érzi rosszul magát, akkor meg el is könyvelheti, hogy tényleg laktózérzékenység lépett fel. Természetesen mindenképpen konzultáljon orvosával is, mielőtt bármilyen diagnosztikát felállít. 

Puffadás, hasfájás, gázképződés

Tejtermék fogyasztása után 15-60 perccel elkezd puffadni és hasgörcsei vannak, nagyon valószínű, hogy laktóz intoleranciája van.   

laktoz10.jpg

A legtöbb tünet tejtermék fogyasztása után lép fel

Ha az fentebb felsorolt tünetek mind fellépnek tejtermék fogyasztása után, mindenképpen vizsgáltassa ki magát laktózérzékenység gyanújával és addig is próbálja hanyagolni a tejtermékeket.

Amint huzamosabb ideig nem eszik tejterméket, nincsenek tünetei

Ha a tünetei azonnal eltűnnek amint kizárja a tejtermékeket az étrendjéből, majdnem biztos, hogy laktózérzékeny. Vásároljon laktózmentes tejtermékeket és nézze meg, hogy maradnak-e a tünetek. Ha igen, feltétlenül keresse fel háziorvosát, mert nem valószínű, hogy a laktóz intolerancia miatt érzi rosszul magát. 

Átmeneti tünetek is léteznek

Ne ijedjen meg, ha egy gyomorrontás utáni időszakban érzékenyebb szervezete a laktózra, ez teljesen normális jelenség. A gyomorbetegségek károsíthatják a gyomrot és a beleket, tehát a a laktózra való reagálása a szervezetnek is megváltozhat. De ez nem jelenti azt, hogy huzamosabb ideig jelen is lesz a betegség, általában gyors lefolyásúak, úgy tűnik el, ahogyan jött. Aggodalomra tehát nincsen oka. 

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleli magán, nem árt ha felkeres egy gasztroenterológust és elvégeztet egy hidrogénkilégzéses tesztet, hogy biztos legyen benne, miért érzi magát rosszul. 

 

komment komment

spar ételallergia laktózérzékenység laktózmentes életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása