Ki ne tudna ellenállni egy fasírtnak?! Emlékszem, egyszer az egyik ismerősöm kifakadt, hogy a barátnője nem eszik húst, ő meg egyáltalán nem bírja a kecskekaját. Jót mosolyogtam és elvittem falafelezni, majd később megkóstoltattam vele ezt a zöldségfasírtot is, és persze gyorsan átalakult a véleménye a hús nélküli ételekről - vagy legalábbis ezt a kettőt nagyon megszerette. Ez most egy glutén-, és laktózmentes verzió, diétás étrendben is elfér, mivel zsemlemorzsa helyett zabpehely van benne, illetve nem bő olajban kell kisütni, hanem sütőben, kevés növényi zsiradékkal.
Ezekre lesz szüksége
- 1 nagyobb édesburgonya
- 20-30 dkg sütőtök
- 2-3 szál sárgarépa
- 2 tojásfehérje
- 1 fej vöröshagyma nagyon apróra vágva
- pár gerezd fokhagyma (opcionális)
- SPAR gluténmentes apró szemű zabpehely (amennyit felvesz a massza)
- friss, apróra vágott zöldfűszerek (bazsalikom, petrezselyem, koriander)
- só
- 1 csapott evőkanál kókuszzsír
- SPAR free from tejföl
Így készítse el
- Pucolja meg a zöldségeket és nyersen turmixolja össze. Nem kell, hogy teljesen pépesek legyenek, akkor jó, ha apró darabokban vannak. Ezután keverje a zabpelyhet a zöldségekhez és öntse le forró vízzel (kevés víz kell, éppen annyi, hogy meg tudja magát szívni a zabpehely) az egészet. A masszát hagyja állni legalább fél órát.
- Ezután keverje bele a tojást, a hagymákat, a zöldfűszereket és a kókuszzsírt.
- Vegyen elő egy muffin sütőformát, bélelje ki papírral és rétegezze bele a zöldségmasszát. Ha ropogósan szereti, ne legyen vastag a fasírt, egyáltalán nem kell teletölteni a formát.
- 170 fokon süsse, hideg sütőbe is teheti és akkor van készen, amikor a teteje szépen megpirult. Ez sütőtől is függ, de általában 40-50 perc alatt megvan.
Köretnek mehet mellé rizs, tejfölös quinoa (laktózmentes tejföllel), vagy simán friss saláta.
Kommentek